Radio Elra

Omhoog Het assortiment

site search by freefind advanced

 

Radio Elra was een begrip in Nederland, wie heeft er niet voor de etalages staan te kijken met al die mooie elektronica, zijn eerste bakkie gekocht of dat onderdeeltje wat je nodig had om te repareren, maar ook zijn eerste computer, KG ontvanger, politie scanner werd door de meeste hobbyisten uit geheel Nederland bij Radio Elra gekocht. Helaas verdween Radio Elra in het een begin van de jaren 90.

Een stukje geschiedenis:

De eerste combinatie 1940 

Weduwe A. Baier-van Melsen startte op 20februari 1940 haar eigen bedrijf, onder de naam "De eerste combinatie". 7 Zij vestigde haar winkel in tabaks- en elektrische artikelen

en radio-onderdelen in de Zwart Janstraat 38-A. Na de oorlog breidde het assortiment elektrische artikelen uit, met onder andere radio's, pick-up' s en T V.' s.

 

Radio Elra in de jaren 50 met Oma van Melsen - Baier voor de winkel.

 

In de jaren zeventig specialiseerde Radio Elra zich op de verkoop van electronische artikelen zoals bijvoorbeeld meetapparatuur, luidsprekers en zendapparatuur(27-MC). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast verkoopt men vanaf 1980 ook computers. Naast de winkel aan de Zwart Janstraat 38- A, heeft het bedrijf gedurende drie jaar een filiaal op nummer 41 gehad.

 

Opening van de showroom van Radio Elra, deze was gevestigd aan de overzijde van nr. 38, later werd hier Zwartjan de Vakman gevestigd
en sinds 1987 één op nummer 51."Sinds het overlijden van de oprichtster in 1959 is het bedrijf door haar zoon J.C. Baier voortgezet. Op het moment zijn er naast de eigenaar en
 
zijn twee zoons, vier mensen werkzaam. 

Mevrouw Baier startte op 47 Jarige leeftijd haar eigen bedrijf in de Zwart Janstraat Haar echtgenoot die samen met een compagnon een verlichtingszaak had op de Kruiskade, was overleden en ZIJ moest een bron van Inkomsten hebben. Ze had nog wat eigen geld en met hulp van adviezen van die compagnon ging zij aan de slag. De keus voor tabak en radio was niet toevallig. De compagnon had een grossierderij In tabaksartikelen en had daarnaast verstand van radio- en elektrische onderdelen. Mevrouw Baier had alleen wat geld maar had geen enkele vaktechnische kennis ZIJ moest dus alles in de praktijk leren. Samen met haar zoon, J.C. Baier en met de vele adviezen van de compagnon durfde zij de stap te zetten

In de oorlog lag de nadruk op de verkoop van tabaksartikelen. Radio's waren immers al snel verboden. Haar zoon stond veelvuldig op de markt tabakswaar te verkopen terwijl moeder de verkoop in de winkel op zich nam. Omdat zij door de algemene schaarste die rond 1943 optrad niet meer aan de tabakspullen kon komen, besloot zij over te schakelen op de verkoop van verlichtingsartikelen, zowel lampen als de lampenkappen. Met de verkoop daarvan kon zij de oorlog doorkomen. 

Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van elektrische artikelen breidde het assortiment na de oorlog enorm uit Er kwamen vele nieuwe producten op de markt die door de naoorlogse hausse snel verkocht konden worden Gedurende enige jaren was er een filiaal tegenover nummer 38-A, waar de radioverkoop plaatsvond. 
Dit bleek echter niet zo'n succes omdat het personeel teveel op en neer moest lopen Naast de winkelverkoop breidde Elra haar activiteiten in de jaren zestig uit met import en groothandel. Er waren echter ook vele concurrenten In de markt gekomen Dat feit deed de zoon van mevrouw Baier in het begin van de jaren zeventig uiteindelijk besluiten te
stoppen met de verkoop van de radio- en TV.-toestellen en de pick-ups.

In 1942 veranderde de naam in Radio Elra. De naam Elra is een samentrekking van Electra en Radio.

Het bedrijf ging zich concentreren op de verkoop van elektronische artikelen als luidsprekers, universele meetapparatuur ten behoeve van de hobbyisten, en zendapparatuur (de 27-MCs ofwel de "bakjes")  Overeenkomst met Echo Communications in Amerika

     elra_nieuws.jpg (461950 bytes)         elra_nieuws_01.jpg (417904 bytes)    IMG_0592.JPG (106285 bytes)         radio_elra_advertentie.jpg (459443 bytes)   
  radio_elra_01.jpg (89901 bytes)  

 Zwartjanstraat 41 Begin jaren 60

 

 

 

 

Vanaf 1980 is daar de verkoop van computers bijgekomen Aan het einde van de jaren tachtig werden de import- en groothandelsactiviteiten grootschaliger aangepakt via een aparte activiteit van Elra, genaamd: "Handelend onder de naam Combai Electronics". Naast de communicatieproducten die men al importeerde, ging men zich nu ook bezig houden met de import van relatiegeschenken van "Pierre Cardln".

De huidige eigenaar, J C Baier, is vanaf de start in het bedrijf werkzaam geweest. Hij was16 toen hij begon Na het overlijden van zijn moeder heeft hij het bedrijf voor eigen rekening voortgezet. Naast zijn beide zoons, die al een flink aantal Jaren In het bedrijf werken, heeft hij nog vier personeelsleden in dienst.  

Op 14 januari werd op Zwartjanstraat 51 een aparte computerwinkel geopend>>>> 

 

 

 

 

Overigens zal het computer filiaal op nr. 51  in 1990 verdwijnen en zal de computerverkoop plaats vinden vanuit het pand, gelegen naast de hoofdvestiging (nummer 36).  

Aan het einde van 1989 zullen zijn zoons de bedrijfsvoering overnemen en zal J.C.Baier zich terugtrekken. In het begin van de jaren 90 is Radio Elra gestopt.

 

  

 

 

Een der oudste 27mc advertenties die wij in ons archief hebben gevonden.

                                                        radioelra_advertentie.jpg (135173 bytes)

 

Mijn vader (J.C. Baier) met de bekende pijp.

Radio Elra in 1983, met de CTE Skylab tegen de pui aan

 

De bekende Skylab antenne op de pui. Dit was een blikvanger.

wpe69298.gif (233768 bytes) wpe47627.gif (173819 bytes) wpe15206.gif (172717 bytes) wpe77550.gif (155128 bytes)  

Folder uit de 70'er jaren

     elra_dag.jpg (37892 bytes)Bedrijfsuitje met het personeel

HCC dagen in de jaren 80 DE grootste computerbeurs van Nederland

 

 

 

 

Staatssecretaris Smit Kroes opent MARC beurs in Amsterdam;  

             

De start van de 27mc dit ging gepaard met 27mc beurzen in o.a. de RAI en de Tom Menken ijshal in Rotterdam 

27mc beurs in 1980 Beurs Eigen Handig?

 

 

Al Gross the father of CB America>>>>>  op bezoek bij Radio Elra 1980      Linker foto Al Gross met Dhr. Aaron van Beest  

    wpe78625.gif (139881 bytes)          

  wpe35060.gif (9088 bytes) wpe97315.gif (120688 bytes) wpe39437.gif (124063 bytes)

 

De directie van CTE international op bezoek bij Radio Elra 1979. De man met de pijp in zijn handen is Dhr, Aaron van Beest de man die ervoor gezorgd heeft dat op 1 maart 1980 de 27mc in Nederland vrij kwam.

radioelra_computershop.jpg (24344 bytes) radioelra_computershop_1.jpg (12617 bytes)

Opening van de Elra Computershop Zwartjanstraat 51

 Verbouwing van Radio Elra nr. 38

 

Beurs "Bedrijven contactdagen" in Ahoy

Braderie in de Zwartjanstraat 1981

 

Combai electronics de groothandel van Radio Elra op de FIRATO in Amsterdam

Een inkijk in de winkel jaren 80.

 

 

 

    

Dhr. de Graaf (Ome Leen) die vele jaren bij Radio Elra heeft gewerkt.

  

   

Radio Elra in jaren 80

      

radioelra_80.jpg (158389 bytes)  radioelra_nieuw.jpg (266538 bytes)

 

 

 

   


Overeenkomst met Echo Communications in Amerika